İçindekiler
Protez Göz Nedir?
Protez göz, gözü doğuştan olmayan veya farklı nedenlerle cerrahi düzeyde gözü alınan kişilere uygulanır. Protez olarak takılan göz, görmeyi sağlamaz. Göz alındığında protez göz, kişiye özel olarak uygulanır.
Bu nedenle uygun ölçülerde ve istenilen renkte sorunsuz bir şekilde üretilebilir. Dolayısıyla protez göz, görme ile bir çözüm sunmazken daha çok estetik düzeyde bir çözüm sunar. Göz protezleri, göz estetiği, yani oküloplastinin kapsamı içerisinde ele alınır. Protez göze dair diğer detayları gelin birlikte inceleyelim.
Protez Göz Hangi Durumlarda Takılır?
Gözün kaybedilmesi, kişiyi fiziksel olarak etkilediği gibi duygusal olarak da etkileyebilir. Psikolojik olarak göz kaybı yaşayan kişiler, kendilerine olan güveni bir zaman sonra kaybetmeye başlayabilir. Hatta gözünü kaybeden hastalar, depresyona girebildikleri gibi sosyal olmakta da ciddi anlamda zorlanabilirler.
Fiziksel olarak da gözünü kaybetmiş olmaya uyum sağlamak, tahmin edileceği üzere hiç kolay olmayabilir. Bu sürecin ardından gözünü kaybeden hastalar, tıbbi düzeyde bir çözüm arayışına girebilirler. Bu süreçte göz için mümkün olan iyi tedavi uygulanıp göz kurtarılmaya çalışılmalıdır. Son aşamada kurtarma durumu olmadığında göz alınabilmektedir.
Göz alındıktan sonra hastalar estetik anlamda bir arayışa girebilmektelerdir. Gözün görme işlevini tamamen yitirdiği durumlarda protez göz ameliyatı yapılabilir. Gözde işlevini kaybeden bölümler alınarak protez göz ameliyatı yapılabilir. Ameliyattaki temel öncelik estetik kaygıların giderilmesidir. Diğer bir amaç da kaybedilen gözü diğer göze benzetmektir. Travma gibi sebeplerle işlevini kaybetmiş veya bütünlüğünü yitirmiş gözler için uygulanabilir.
Ayrıca doğuştan oluşmuş göz hastalıklarında, gözde tümörü durumunda, ileri derecede görme kaybında protez göz ameliyatına yönelmek olasıdır. Bu arada gözde kötü huylu bir tümör çıkarıldığında, görmeyen bir gözdeki şiddetli ağrıyı dindirmek adına göz alınabilir. Herhangi bir kaza sonucunda gözünü kaybeden kişiler de göz protezi ameliyatı olmak için uygundur. Bu gibi durumlarda hastalar protez göz ameliyatı olabilirler.
Protez Göz Takılmasının Aşamaları Nelerdir?
Protez göz ameliyatı olabilmek için gerekli tetkiklerin titizlikle yapılmış olması gerekir. Protez göz için göz bölgesinin protez kullanımına hazır hale getirilmesi gerekir. Gözün cerrahi olarak alınması gereken durumlarda öncelikle bu işlem uygulanır. Gözün arka tabakasında oluşan kötü huylu tümörler, aşırı ağrı yapan durumlarda, delici veya kesici aletle gözün yaşamış olduğu travmalarda göz alınabilir.
Doğuştan gelen göz ile ilgili başka hastalıklarda da göz alınabilmektedir. Tüm bunlar için gerekli oftalmolojik ve okulofasyal muayeneler yapılmalıdır. Muayenelerin ardından sağlıklı göz ile protez olacak göz ile ilgili dikkatlice incelenir. Yüz ile gözlerin durumuna da bakılarak protez gözde kullanılacak malzeme ve cerrahi yöntem tercih edilir.
Protez Göz Ameliyatı
Protez göz ameliyatı için gerekli muayene ve tahliller yapıldıktan sonra uzmanlar tarafından tercih edilen malzeme ve cerrahi yöntem uygulanır. Göz protezi için uygulanan yöntemlerden biri enükleasyon yöntemidir. Enükleasyon yönteminde göz küresi yerinden tamamen çıkarılır. Çıkarılan gözün içerisine dolgu uygulanır.
Çıkarılan gözün hacmi orbital implant ile oluşturulur. Bu işlem sırasında gözü oynatan kaslar ve yağ dokusu bırakılır. Bunun sonrasında ise gözdeki iyileşmenin durumuna göre protez hazırlanır. Gözün yerine yerleştirilen bilye dikilir. Bu şekilde göz kasları protez gözün hareketini sağlar.
Diğer bir göz ameliyatı yöntemi ise eviserasyondur. Bu yöntemde göz küresi tamamen alınmaz. Sağlam olan dokular korunur, sorun yaratan dokular alınır. Yine alınan dokuların içerisi imptant ile doldurulur. Göz küresinin beyaz kılıfı yerinde kalır. Ardından gözün iyileşme durumuna göre hazırlanan protez uygulanır.
Başka bir protez göz ameliyatı seçeneği ise ekzanterasyondur. Bu ameliyat, gözü ve çevresini sarmış tümör durumlarında uygulanır. Tüm göz ve çevresinde oluşan tümörlü alan alınır. Sonrasında duruma göre göz küresi, göz kapakları, kaş ve yanak çevresinde olan tüm dokular alınabilir. Tehlike yaratan tüm dokular alındıktan sonra protez göz bu bölgeye uygulanır.
Protez Göz Kullanmanın Riskleri Nelerdir?
Protez göz ameliyatı hemen her yaşta olan hastalara uygulanabilen bir ameliyattır. Protez gözler kişiye özel olarak uygulanırlar. Estetik açıdan yüzün ve diğer gözün durumuna göre şekillendirilirler. Göz bölgesinde yanma, batma gibi durumlara sebep olmadığı bilinmektedir. Protez göz ile spor yapılabilir, banyo yapılabilir, uyunabilir.
Protezin kişinin gözüne göre özel olarak hazırlanması daha sağlıklıdır. Aksi halde kullanılan hazır protezler diğer göz ve yüz ile uyumlu olmayabilir. Ayrıca kişinin göz kapakları ve göz yuvasına göre hazırlanmayan bir protez rahatsızlık verebilir. Hazır protezlere göre kişiye özel göz protezlerinde ağrı ya da çapaklanma gibi sorunlarla ya da alerji gibi durumlarla karşı karşıya kalınmaz. Aynı zamanda kişiye özel protezlerin kullanım ömrü uzun olmakla beraber daha dayaklı oldukları bilinmektedir.
Protez Göz Bakımı
Göz kapağında tahribat oluşmaması adına protez gözün bakımı oldukça önem taşır. Protez göz kullanan kişilerin herhangi bir sorun yaşaması adına aylık bakım yapmaları önerilir. Protez gözün bakımını yaparken öncelikli eller dezenfekte edilmelidir.
Ilık su ile protez gözün yüzeyi temizlenir. Rahat ve kolay bir bakım için protez göz temizliğinde genellikle bebek şampuanları kullanılır. Şampuan yıkandıktan sonra protez göz hafifçe kurulanır. Protez göz bakımı için hekiminiz başka bir yöntem tavsiye etmedikçe bakımı bu şekildedir.
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)
Protez Göz Nasıl Çıkarılır?
Protez gözü el ile çıkarmak veya vantuz ile çıkarmak mümkündür. Aynı şekilde ister elle ister vantuz ile protez göz yerine tekrar yerleştirilebilir.
Protez Göz Doğal Görünür mü?
Protez gözler genellikle silikon, akrilik, polietilen ve hidroksiapatit gibi malzemelerden üretilir. Hazırlanan protez göz görme işlevini yitirmemiş göze ve de yüze göre hazırlanır. Dolayısıyla tecrübeli ve uzman bir hekim ve teknisyenlerle yapılan bir protez gözü diğer gözden ayırmak zor olabilir.
Protezin Hazırlanması Ne Kadar Sürmektedir?
Protez uygulanacak gözün iyileşme süresi hastaya göre değişmekle beraber 4 ile 6 hafta arasındadır. Protezin hazırlanması ise göz yuvasının kalıbı alınarak başlar. Birkaç gün gibi kısa bir süre içerisinde protez hazır duruma gelir. Protez gözün uygulanacağı hasta birkaç kez deneme için randevuya gidebilir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Lazer ile Göz Çizdirme
Halk arasında göz çizdirme olarak bilinen Lazer tedavisi ile gözlük ve lensten kurtulmak mümkün....
Kontakt Lens
Lensin numarası kadar kornea ile uyumu da görme kalitesini ve kullanım kolaylığını etkiler....
Kırmızı Göz
Günlük pratikte çok sık karşılaştığımız bu durum basit bir nedenden kaynaklanabileceği gibi ileri tetkik ve tedavi gerektiren bir hastalığa bağlı da olabilir....