İçindekiler
Göz Kapağı Estetiği (Blefaroplasti) Nedir?
Yaşın ilerlemesiyle birlikte gözkapağı çevresindeki dokuda değişimler görülür. Yer çekimine bağlı olarak vücudun her yerinde deri sarkması oluşabildiği gibi göz kapağı çevresinde de benzer bir durum meydana gelir.
Göz kapağı çevresinde torbalanma, bu bölgede yer alan deride bollaşma, mor halkaları andıran renk değişimleri, halk arasında kaz ayağı olarak adlandırılan göz çevresi kırışıklıkları ve gevşemeler göz kapağı çevresinde meydana gelen değişimlerdir. Bu durumdan şikayetçi olan kişiler son yılların en çok yapılan cerrahi uygulamalarından biri olan göz kapağı estetiğine başvurur.
Göz kapağı estetiği, bir diğer adıyla blefaroplasti hem alt hem de üst göz kapağında uygulanabilen göz çevresinde yer alan dokuların gerdirilmesi için yapılan cerrahi uygulamalardır. Bu uygulamalarda, göz kapağı çevresinde bulunan sarkmış derinin ve fazla dokunun çıkarılması, çıkarılma işlemleri ardından geriye kalan fazla dokunun gerdirilmesi yer alır.
Göz Kapağı Estetiği Nasıl Yapılır?
Göz kapağı estetiği alt göz kapağı için farklı işlemler içerirken üst göz kapağı için farklı işlemler içerir. Lokal ya da Genel anestezi altında yapılabilen ameliyatlardır. Tek bir operasyonda her iki göz kapağına da müdahale edilmesi mümkündür.
Üst göz kapağı estetik uygulamalarında göz kapağı düşüklüğü ameliyatı uygulanır. Kişilerin görmesini engelleyen bu durumun giderilmesi için üst göz kapağında bulunan fazla deri, kas ve gerekirse yağ dokusu kesilerek çıkarılır.
Alt göz kapağı estetiğinde ise alt göz kapağında oluşan çökmeler ve yerçekimine dayanamayan yağ dokunun alınması veya yerine asılması işlemleri uygulanır. Ameliyat sırasında cilt kaldırılır ve bölgede bulunan yağ paketçikleri çıkartılabilir ya da gözaltı çukuruna kaydırılabilir.
Bölgede fazla deri, kas ve yağ dokusu oluşması halinde fazla dokular kesilerek çıkarılır. Çıkarılma işlemleri ardından ameliyat tamamlanır. Ameliyat sonrasında bazı hastalarda gözaltı çöküklüğü devam edebilir. Bu gibi durumlarda iyileşme ardından gözaltına yağ enjeksiyonu uygulanabilir.
Blefaroplasti Sonrası İyileşme
Göz kapağı ameliyatı ardından ortalama olarak iyileşme süresi 10- 14 gün aralığındadır. Ameliyat izlerinin oturması ve çevredeki ödemin tam olarak geçmesi ise bazı kişilerde birkaç ay sürebilmektedir.
Ameliyat sonrasında gelen birkaç gün içerisinde göz çevresinde oluşan ödem ve morarmalar yavaşça azalır. 14 gün ardından ameliyat sonucu daha temiz bir şekilde gözle görülür hale gelir.
Blefaroplasti Sonrası İz Kalır mı?
Profesyonel bir ameliyat süreci ardında iz kalma çok düşük bir oranda görülür. Üst göz kapağı estetiğinde kesme işlemleri göz kapağı katlanma çizgisinden yapılır. Bu sayede ameliyat sonrasında gözle görülür farklı bir iz bulunmaz. Ameliyat izi, gözkapağı katlanma çizgisi gibi görünür.
Alt göz kapağı estetiğinde ise bu sefer kesi işlemleri kirpiklerin alt kısmından ve alt kapağın iç kısmından yapılır. Bu sayede ameliyat sonrasında izler göze çarpmaz. Profesyonel bir ameliyat ardından hastaların ameliyat izinden şikayetçi olma durumu ile çok nadir karşılaşılır.
Ameliyatsız Göz Kapağı Estetiği Mümkün Mü?
Gözaltında oluşan çökmeler veya göz çevresinde oluşan kırışıklıklar bazı medikal estetik uygulamaları ile geçici olarak giderilebilir. Ancak göz kapağı düşmeleri gibi kasa bağlı olan değişimler herhangi bir medikal estetik uygulaması ile giderilemez.
Gözaltı çökmelerinde yağ enjeksiyonu kullanılırken kırışıklıklar için botoks uygulamaları gündeme gelir. Kalıcı bir çözüm isteyen kişiler ise göz kapağı ameliyatı olarak şikayetlerine kalıcı çözümler getirir.
Göz Kapağı Estetiği Riskleri
Göz kapağı estetiği uzman bir göz cerrahı tarafından uygulanması halinde son derece düşük risklere sahip bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında göz çevresinde ödem oluşumu sıkça görülen bir reaksiyondur. Bazı kişilerde morarma veya sızıntı şeklinde kanama oluşumu görülebilir. Bu tür durumlar geçici olup endişe duyulması gerekmemektedir.
Ancak bazı kişilerde enfeksiyon oluşumu veya şiddetli kanama gibi semptomlar nadir de olsa görülebilir. Uzman hekiminiz ile alacağınız önlemler ve profesyonel bir ameliyat ile bu tür semptomların görülmesi önlenebilir.
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatı Riskli mi?
Göz kapağı estetiği uzman bir hekim tarafından uygulanması halinde düşük riskli bir ameliyattır. Ameliyat sonrasında geçici olarak ödem veya morluk oluşumu görülebilir.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyat Süresi Nedir?
Tek ameliyatta her iki göz kapağının hem alt hem de üst kısmı ameliyat ediliyorsa ameliyat süresi 2- 3 saat aralığında değişir. Sadece alt veya sadece üst göz kapağının ameliyat edilmesi halindeyse ameliyat 40 dakika-1 saat içerisinde tamamlanır. Biz kliniğimizde üst ve alt kapak estetiğinin ayrı seanslarda yapılmasını daha çok önermekteyiz.
Ameliyat Sonrası Ne Zaman İşe Dönebilirim?
Göz kapağı ameliyatı sonrasında dikişler genellikle 10. günde alınır. Bazı kişiler 3- 4 gün ardından işe dönebilirken bazı kişiler ise dikişlerin alınmasını bekler. Göz çevresinde oluşan ödemin geçmesi 2 haftaya yakın sürer. Genellikle mevcut görüntüden şikayetçi olmayan kişiler 1 hafta ardından işe rahatça dönebilir.
Göz Kapağı Estetiği Ameliyatında Yaş Sınırı Var mı?
Göz kapağı çevresinde oluşan değişimler yaşa bağlı gelişir. Genetik faktörler bazı kişilerde göz çevresindeki değişimlerin daha erken yaşta olmasına neden olabilir. Bu gibi durumlar baz alınarak göz kapağı estetiği 35-40 yaş üstü bireyler için uygun görülür. Kişilerin sağlık durumunun ameliyata uygun olması halinde blefaroplasti ile göz kapağı çevresinde oluşan şikayetler giderilebilir.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Göz Eti / Pterjium
Nüksleri en aza indirmek için otogreftli ve ameliyat sonrası konforu artırmak için dikişsiz cerrahi yöntemi tercih ediyoruz....
Şaşılık (Göz Kayması) Tedavisi
Göz kayması tedavisi hem sağlığınızı hem de sosyal hayatınızı doğrudan olumlu olarak etkiler....
Göz Kapağının İstemsiz Kasılması (Blefarospazm)
Göz kapağının istemsiz kasılması, zaman içerisinde şiddetini artırarak hastaların yaşam kalitelerinin ciddi anlamda düşmesine neden olabilen bir durumdur....