Pterjium bir diğer adıyla göz eti, hafif damarlı göz etinin kornea tabakasının tutunacak ve korneanın çekilmesine neden olacak şekilde büyümesidir. Sklera (gözün beyaz tabakası) örten konjonktivada bulunan damar ve bağ dokusu anormal bir şekilde büyüyüp kalınlaşır. Büyümeyle beraber gözün dış tabakası olan korneaya yayılmaya başlar.
İlerleyen piterjium hem gözün görme işlevini hem de estetik görünümünü olumsuz etkiler. Genellikle gözün iç tarafında başlar. Her 2 gözde de görülme sıklığı eşit olup cerrahi olarak müdahale edilmesi gereken bir hastalıktır.
Halk arasında gözde et yürümesi olarak da adlandırılır. Göz bebeğine kadar ilerlemesi halinde ise görme aksını kapatmasına bağlı olarak kalıcı görme kusurlarına neden olabilir. Kuş kanadı, küçük kanat gibi farklı adlandırmaları da bulunur.
İçindekiler
Pterjium (Gözde Et) Belirtileri
Pterjium, gözle görülür belirtilere sebep olur. Gözün iç kısmında belirgin olan doku git gide daha çok belirginleşmeye başlar. Geçen günlerle birlikte kaşınma ve batma hissi de beraberinde gelir. Erken müdahale edilmemesi halinde kornea çekilmesine bağlı olarak astigmata neden olabilir.
Astigmatı tetiklemesi kişilerin sürekli göz numarasının büyüyormuş hissine bürünmesine, ışığa bakarken zorlanmasına ve banyodan sonrasında gözlerde kızarıklık oluşmasına neden olur.
Pterjium Neden Olur?
Pterjium hastalığının neden ortaya çıktığı bilinmemektedir. Ancak teoriler genetik aktarıma bağlı olarak oluştuğunu ileri sürer. Göze gelen ışınlar kornea ve kapağın yapısına bağlı olarak gözün burna yakın olan kısmında toplanır.
Gelen ultraviyole ışınlar bu bölgede bulunan limbal kök hücrelerin ölümlerine neden olur. Kornea ve konjonktiva arasında bulunan bu kök hücrelerin bozulması ile konjonktiva direkt olarak kornea dokusuna yapışır. Bu duruma bağlı olarak pterjium oluşumu gerçekleşebilir.
Kronik kirpik iltihabı görünen kişilerde de pterjium oluşma oranı oldukça yüksektir. Uzun süreli göz kuruluğunun da pterjium oluşumunu etkilediği bilinmektedir.
Göz Eti Tedavisi Nasıldır?
Pterjium tedavisi için en sık kullanılan tedavi yöntemi damla tedavisidir. Damlalar ile göz kuruması engellenir ve hastalığın ilerleyişi yavaşlatılır. Pterjiumun sebep olabileceği iltihaplanmanın önüne geçilir.
Damla önleyici bir tedavi olmasıyla beraber hastalığın seyrini yavaşlatır. Ancak pterjium ameliyatı tek kalıcı tedavidir. Pterjium ameliyatı çok yönlü bir cerrahi uygulamadır. Ameliyat sırasında pterjium eksizyonu ve greft uygulaması gerçekleştirilir.
Pterjium Ameliyatı Nasıl Yapılır?
Pterjium hastalığıyla fibroplastik dokunun genişleyip büyümesi göz sağlığını tehdit eder. Bu noktada ameliyata başvurulur. Pterjium ameliyatı kornea ve oküler yüzey hastalıkları konusunda uzman bir hekim tarafından gerçekleştirilmelidir.
Tekrarlamaması adına ve operasyon sonrasında endikasyon oluşmaması adına özenli bir çalışma gerçekleştirilmelidir. Pterjium ameliyatı greftsiz ve greftli olmak üzere ikiye ayrılır. Greftsiz pterjium eskizyonunda lokal anestezi ile göz uyuşturulur. Fibroplastik doku çıktığı yerden kesilerek korneanın üzerinden alınır.
Greftli pterjium ameliyatında ise damla yardımı ile göz uyuşturulur. Cerrahi müdahale ile fibroplastik doku temizlenerek hastalığın tekrarlamasını önüne geçilmesi üzere göz kapağının alt bölgesinden otogreft dokusu alınır. Alınan dokuya greftleme yapılarak nakil işlemi gerçekleştirilir. Sağlıklı bölgedeki ot greft sağlıksız bölgedeki otogrefte aktarılırken doku yapıştırıcıları veya kaynayan dikişler kullanılır.
Ameliyat Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?
Pterjium ameliyatından sonra sağlıklı bir şekilde iyileşmek ve pterjiumun tekrarlanmasının önüne geçilmesi için dikkat edilmesi gereken başlıklar bulunur. Ameliyat sonrasında;
- 6 ay kadar suni gözyaşı damlası kullanılmalıdır.
- Ameliyat sonrasında gözlük numarasında değişim yapılması gerekir.
- UV gözlükler kullanılmalı, gözün uzun süreli güneş ışığına maruz kalmasından kaçınılmalıdır.
- Tozlu ortamlardan uzak durulmalıdır.
- Gözün kurulması önlenmeli kuru veya klimalı ortamlarda bulunulması halinde gözyaşı damlası kullanılmalıdır.
Pterjium Ameliyatı Sonrası İyileşme
Pterjium ameliyatı lokal anestezi altında gerçekleştirilen ve 15- 20 dakika kadar süren bir ameliyattır. Ameliyat ardından sonra gelen birkaç saat içerisinde hastalar taburcu edilir.
Operasyonun ardından birkaç gün boyunca göz kapatılır. 1 hafta kadar gözde sulanma görülebilir. Kişiler ameliyat sonrasında gelen ilk hafta içerisinde günlük hayatlarına geri dönebilir. Tamamen iyileşmek ise yaklaşık olarak bir buçuk ay sürer.
Sıkça Sorulan Sorular (S.S.S)
Gözdeki Et Görüşü Etkilemezse Ameliyat Gerekli Midir?
Pterjium zamanla yayılabilen bir sağlık problemidir. Damlalar hastalığın ilerlemesini durduracak etkiyi gösterdiyse ameliyat süresi ertelenebilir. Ancak göz etinin kornea üzerinde ciddi bir alan kaplamaya başladığı noktada kişilere ameliyat önerilmektedir.
Pterjium (Göz Eti) Kendiliğinden Geçer Mi?
Göz eti kendiliğinden geçmez. Ancak kullanılan damlalar ile yayılması ve daha fazla büyümesi önlenebilir. Göz etinin tamamen geçmesi için fibroplastik dokunun ameliyat ile temizlenmesi gerekir.
Pterjium Tedavisi İlaçla Yapılır Mı?
Pterjium tedavisinin ilk safhalarında olunması halinde damlalar kullanılır. Damlalar hastalığın ilerleyişini yavaşlatır. Pterjium ameliyatı sonrasında ise hem ameliyat sırasında hem de sonrasında kullanılan özel ilaçlar bulunur.
Pterjium Tekrarlar Mı?
Pterjium ameliyat olunmasına rağmen tekrarlayabilir. Özellikle greftsiz ameliyat yapılması halinde tekrarlama yüzdesi yüksektir. Bundan dolayı hekimler ameliyatın kesin çözüm olması adına greftli pterjium eskizyonu uygulayarak ameliyatın kalıcılığını arttırmayı hedefler.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Katarakt
Kataraktın tek tedavisi ameliyattır ve bu ameliyatta kullanılan göz içi merceklerle hem kataraktınız temizlenip hem de gözlük ihtiyacınız ortadan kaldırılabilir....
Çocuk ve Bebek Göz Muayenesi
Bebek ve çocuklar için tasarlanmış cihazlarla onları korkutmadan ayrıntılı bir göz muayenesi yapmak mümkün....
Protez Göz
Doğala yakın bir görünüm elde etmek için kullanılan protez gözlerin fonksiyon ve rahatlığı cerrahi işlemin başarısı ile yakından ilişkilidir....