Gözde Dışa Doğru Kayma Tedavisinde Gözlük mü? Ameliyat mı?
Dışa göz kaymasının en sık gördüğümüz hallerinden biri olan "ara ara olan dışa kaymalar (intermittan ekzotropya)" ve toplumun %1’inde görülür. Genellikle görsel gelişimin olgunlaştığı 2 ila 8 yaşları arasında başlar. Aileler, çocuklarında özellikle dalgınken, uykuluyken ortaya çıkan gözde dışa kayma durumunu fark ederek göz hekimine başvururlar.
Yetişkin hastalarda ise yine dalgın ve yorgunken ayrıca alkol ya da sakinleştirici ilaç kullanımı sonrasında dışa kayma ortaya çıkabilmektedir. Peki gözde dışa doğru göz kayması ara sıra meydana geliyorsa nasıl tedavi ediyoruz? Dışa doğru göz kaymasında gözlük mü daha iyi sonuç verir, ameliyatla mı tedavi edilmeli?
İçindekiler
Diğer bir sık gördüğümüz dışa kayma türü ise, göz tembelliği veya görme azlığı olan bir gözde dışa kaymadır. Bu kayma türü ise görme kaybı nedeniyle bir gözdeki odaklanma gücünün azalması ile ortaya çıkar. Görmeyen gözde dışa kayma problemi başka bir makalede anlatılacaktır.
Dışa Doğru Göz Kaymasının Belirtileri Nelerdir?
Aralıklı olan dışa doğru göz kayması çoğunlukla göz tembelliğine sebep olmaz. Geç başlangıçlı olan aralıklı kaymalar çift görme (diplopi) ve bulanık şikayetine sebep olabilir, erken başlangıçlı olanlarda çift görme şikayeti genellikler olmaz.
Parlak güneş ışığında bir gözün kısılması/kapatılması da görülebilen belirtiler arasındadır. Bunun dışında özellikle çocuklarda çabuk sıkılma veya odaklanma problemleri de görülebilmektedir.
Aralıklı dışa kayma, gizli kayma şeklinde başlayabilir ve sonrasında hastaların bir kısmında sürekli bir kaymaya dönüşebilir.
Aralıklı dışa kayma, göz kaslarının anormal anatomisi, konverjans (iki gözün birbirine yaklaşma yeteneği) yetmezliği veya füzyon (iki gözden gelen görüntülerin birleştirilme yeteneği) kapasitesinin düşük olması sebebiyle meydana gelebilir.
Ara Sıra Olan Dışa Doğru Göz Kayması Tedavi Seçenekleri Nelerdir?
Aralıklı dışa kaymaların tedavisinde gözlükler veya kontakt lensler kullanılabilir. Gün içerisinde az sayıda kayma oluyor ve kayma olduğunda gözler hızlı bir şekilde paralleliğini sağlayabiliyorsa hesaplanan dereceden miyoplar için daha yüksek numaralar, hipermetroplar için daha düşük dereceli verilen gözlük, prizmatik cam veya kontakt lens ile kapama tedavisi uygulanabilir. Konverjans yetmezliği olan hastalarda ek olarak göz egezersizleri yani konverjans egzersizi önerilir. Hastaların yaklaşık %25’inde bu tedavilerle başarı sağlanır.
Eğer bu tedavilere cevap alınamıyorsa, kayma açısı artıyorsa, kaymanın olduğu sürelerin toplamı uyanık geçen sürenin yarısından fazla ise yarısını, 3 boyutlu görme yoksa ya da azalıyorsa, iki gözden gelen görüntülerin beyinde tek olarak algılanması yani füzyon kontrolü zayıfsa cerrahi tedavi önerilir.
Aralıklı dışa kaymalarda ameliyat zamanını mümkün olduğunca şaşılık muayenesinin ve cerrahi planın en doğru şekilde yapılabildiği yaşlara ertelemek cerrahinin başarısını artırmaktadır. Bu yüzden kesin endikasyon yoksa 5 yaşına kadar cerrahi dışı tedavileri ilk sıraya almaktayız.
Dışa Doğru Göz Kayması İçin Ailelere Önerilerimiz Nelerdir?
Dışa doğru göz kayması kişinin sosyal yaşamını ve çocuklarda psikolojik gelişimi etkileyebilir. Özellikle çocuklarda böyle bir problem olduğunda, çocukları gözlerini toparlaması için ikaz etmek doğru bir davranış değildir. Özellikle dalgınlık anlarında çocuğu irkilterek, göz kaymasını engellemek kalıcı bir tedavi edici etkisi de yoktur.
Sonuç olarak aralıklı dışa kayma hastalığında öncelikle cerrahi yani ameliyat dışı tedavi seçeneklerini düşünsek de, bazen bu tedavi seçeneklerini uygulamak faydalı olmamaktadır. Uygun koşullarda cerrahi tedavi ile yüz güldürücü sonuçlar da almak mümkündür.
Instagram’da bizi takip etmek için tıklayınız.
Sosyal Medyada Paylaş:
Bunlar da İlginizi Çekebilir
Hafif Şaşılık Nasıl Geçer?
Şaşılık, gözlerin paralelliğini kaybetmesi olarak özetlenebilir. Şaşılığın farklı türleri ve bu türlere uygun farklı tedavileri vardır....
Göz Kayması ve Botoks
Hastalarımızın bize en çok sorduğu sorulardan biri ‘Gözümdeki kayma botulinum toksin ile düzelir mi?’ şeklinde oluyor....
Miyopun İlerlemesi Nasıl Yavaşlatılır?
Miyopun toplumdaki sıklığı her geçen yıl artıyor. Uzak doğu ülkelerinde ortaokul ve lise seviyesindeki çocukların %50'si miyop nedeniyle gözlük kullanıyor....